Institutionen för pedagogik och didaktik

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för pedagogik och didaktik

Coronarelaterad information

Distansundervisning i höst

Institutionen för pedagogik och didaktik kommer att i huvudsak ge undervisning på distans under hösterminen 2020. Det kan förekomma inslag av campusundervisning i enstaka kurser. Men det framgår i så fall i kursens studiehandledning och schema.

Informationssymbol

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Logotyp Bokmässan 2020

Bokmässan: Är läskunnigheten hotad?

På årets digitala Bokmässa har Ulf Fredriksson, docent, medverkat och pratat om läskunnighet. Inslaget kan ses här (logga in och skapa ett gratis konto). Samtalet startar efter ca 3 minuter. 

Carina Carlhed Ydhag

Ny bok: "presenterar professionsforskning med ett nytt perspektiv"

Läs om en ny bok av Carina Carlhed Ydhag: Uppkomsten av ett professionellt medicinskt fält.

Här intervjuas hon av Sofie Wennström från Stockholm University Press.

MM

Ny docent i pedagogik

Malgorzata Malec Rawinski är ny docent i pedagogik. Grattis!

Foto: Niklas Björling

Disputation: Assessment in Multilingual Schools

Helena Reierstam disputerar den 2 oktober på en avhandling med titeln: "Assessment in Multilingual Schools – A comparative mixed method study of teachers’ assessment beliefs and practices among language learners – CLIL and migrant students". Disputationen hålls på engelska och sker via Zoom. Alla är välkomna att följa disputationen.

Noam Ringer, Stockholms universitet

Forskning och framsteg: "Så ser barn på sin adhd-diagnos".

Läs en intervju med Noam Ringer i tidningen Forskning och framsteg. – I dag får alla samma blanketter, barnet observeras i olika miljöer, föräldrar och lärare får svara på frågor. Men ingen frågar barnen ordentligt om deras upplevelser, säger Noam Ringer, i Forskning och framsteg.

Stefan Ekecrantz, Tidningen Läraren

"Vetenskapen är mindre entydig än många tror"

Bedömning och feedback har fått allt större utrymme i skolan. Men hur­ ­viktig är återkopplingen? Forskaren Stefan Ekecrantz, IPD, har granskat några av de mest tongivande metastudierna inom bedömningsforskningen och han menar att den vetenskapliga grunden är mindre entydig än många tror.

Bokomslag Demokratin och det politiska

Ny bok: Demokrati, högerpopulism, och samtidens politiska tillstånd

Enligt många bedömare befinner sig den liberala, parlamentariska demokratin i en allvarlig kris, en världsomspännande, accelererande kris som tar sig skilda uttryck på olika platser men som i ett eller annat avseende kan kopplas samman med högerpopulismens, radikalnationalismens och den auktoritära nykonservatismens framgångar under det senaste decenniet.
Shamal Kaveh, IPD, ger tillsammans med Anders Burman, Södertörns högskola, ut en bok med titeln: Demokratin och det politiska: Essäer om samtidens politiska tillstånd.

Fotograf: Simon Carlhed Ydhag

Carina Carlhed Ydhag är ny prefekt

Sedan 1 augusti leder hon arbetet på Institutionen för pedagogik och didaktik. 

Doktorander 2020

Möt höstens nya doktorander

Deras projekt handlar om exempelvis hur arbetslivets ökade flexibilitet påverkar lärande på arbetsplatser, idén om den ”typiska” studenten, och om återkopplande ljudfiler i distansundervisning kan påverka studenters lärande och motivation. 

Lena Låstad. Foto: Tidningen Ingenjören

Ingenjören: Lena Låstad ger tips hur chefer och medarbetare kan hantera oro för uppsägningar

Läs en intervju med lektor Lena Låstad i tidningen Ingenjören: "Oron för uppsägningar kan drabba hela arbetsplatsen". Hennes forskning har exempelvis visat att: de som är rädda att förlora arbetet kan drabbas av humörsvängningar, lägre engagemang och svagare känsla av tillhörighet och tillit. På längre sikt finns det ett negativt samband med psykisk och fysisk ohälsa. 

Foto: Clément Morin

SVT Kulturnytt: Tobias Malm berättar om sin avhandling i pedagogik

Se ett inslag om Tobias doktorsavhandling i pedagogik på SVT Kulturnytt: "Doktor i pedagogik: Så kan rockband hålla samman".

Sök personal

Namn:

Kurser och program

Till utbildningskatalogen
Länk till Rektorprogrammet
CeUL
Uppdragsutbildningar

Universitetet i sociala medierIPD på Facebook Universitetet på Instagram Universitetet på Linkedin IPD på Twitter Universitetet på YouTube