Derya Yigin
Derya Yigin

Att kliva ur min komfortzon har aldrig varit något jag räds av. När jag kikade på vilka alternativ jag hade inom Europa så tvekade jag inte en sekund på att Bogazici University i Istanbul skulle bli mitt självklara val. Dels för att jag själv har turkiskt påbrå samtidigt som staden Istanbul är en metropol med mycket historia från både Bysantiska och Ottomanska riket och det är omöjligt att inte bli förtrollad av staden.

Det svåraste för mig och även för många andra studenter måste ha varit den turkiska byråkratin samt vägen till att ”välja kurser”. Till skillnad från många andra studenter så var mina val begränsade då jag behövde välja kurser som skulle ”passa min utbildning”. På Bogazici är Guidance and Psychological Counseling inom Education Department det som låg närmast till vad jag studerar, trots att utbildningen där är väldigt teoretiskt och mer inriktat åt ”amerikansk psykologi”. Det handlade inte bara om att välja kurser och sedan studera dem utan vi som studenter behöver skicka en förfrågan om godkännande, d.v.s. en ”consent request” för att komma in på olika kurser. En väldigt stor makt ligger på professorerna om vilka kurser du som student får studera. Jag fick ta fyra kurser bestående av: Comparative Education, Educational Psychology, Basic Counseling skills samt Educational Neurology.

Vissa utav kurserna var intressanta medan andra var annorlunda till det man är van med. Det jag tror man måste ha i åtanke som utbytesstudent är att vara redo på att vara ”anpassbar” till det nya systemet. Bogazici University etablerades 1863 som Robert College och har därmed ett väldigt amerikaniserad utbildningssystem. Så oavsett vilken institut man befinner sig i så råder det en hel del ovissheter och otydligheter, vilket man måste vara beredd på. Men trots allt detta så är folket och ledningen på Bogazici väldigt hjälpsamma och jag var lycklig lottad som hade en grym supervisor som också var min professor inom kursen Basic Counseling skills. Sammanfattningsvis kan jag säga att allt löser sig i slutändan trots att det kan kännas väldigt stressigt och nytt i början.

Jag bodde 5 min från Campus på Bogazici Universitys egna dorms som kallas för ”Superdorm”, beroende på vad du betalade så avgjorde det hur många och hur stort du fick bo. Superdorm var avsedd för utbytes och Erasmusstudenter, trots det fick jag bo med två andra tjejer som var från Turkiet då turkiska studenter också kunde bo där i mån om platser. Som många redan vet har det hänt tragiska händelser och terrorattentat i Istanbul på sistone, vilket påverkade och stoppade många från att åka dit och inte konstigt nog så var det färre inkommande utbytesstudenter för den här terminen än vanligt. Självklart blev man påverkad av allt som hände samt att det skedde explosioner och bombhot även när jag själv befann mig i landet. Men inget av detta fick mig att ångra eller tvivla en sekund på mitt val att åka till Istanbul.

Att bo på Superdorm var mitt val och boendet var jag riktigt nöjd med då det kändes som en trygghet för mig att bo nära skolan som befinner sig vid en utav Istanbuls bästa trakter samt att vi hade reception och bevakning dygnet runt. Dessutom var det många andra utbytesstudenter där, vilket underlättade att träffa och lära känna dem.

Kostnadsnivån i landet kan variera väldigt mycket beroende på dina vanor och levnadsstandard. Det råder stora klyftor mellan folket men även vilket område du bor på. Bogazici University ligger runt Istanbuls överklass områden som Bebek och Etiler, vill man äta och hänga runt dessa trakter ska man vara beredd på att det kan kosta. Du kan äta för 100 TL men du kan också äta för 1,5 TL som motsvarar ca 6 SEK på universitetets egen matsal med förvånansvärt god mat då man tom fick sallad och efterrätt! Så allting handlar om prioriteringar och hur man själv vill leva.

Om jag ska knyta ihop säcken så kan jag definitivt säga att jag utvecklats som person på många olika sätt, både språklig samt att jag tog mycket eget initiativ och avslutade terminen på ett bra sätt. Jag har lärt känna nya människor från olika länder och fått vänner för livet. Det här var ett steg närmre att arbeta för internationellt samarbete om jämnvärdig utbildningskvalitet. Jag råder alla som vill åka till Istanbul att försöka redan från dag ett att socialisera och ”träffa nya människor” t, ex inom ESN som ordnar massa roliga aktiviteter och resor till Kappadokien och Efesos m.m. Få inte panik över kurserna och byråkratin i landet då det löser sig i slutändan, det gäller bara att vara på dem hela tiden. Mitt allmänna tips är att det gäller bara att ta ett första kliv oavsett hur litet det än är så underlättar det till att ta nästa steg!

Att få chansen att göra utbytesstudier inom programmet man studerar är guld värt och något flera borde göra. Tyvärr verkar det inte som att det inte är lika populärt inom de pedagogiska utbildningarna så som Studie- och yrkesvägledning när det gäller Erasmusstudier, vilket är synd då jag personligen anser att fler borde satsa på det trots att processen kan kännas tidskrävande, men det är värt varenda minut i slutändan! Istanbul är en stor och magisk stad och inte ens 4-5 månader räcker att uppleva allt, människorna är jättetrevliga och hjälpsamma och moskéerna är något man inte sett förr. Gör en Bucketlist på alla sevärdheter, vad du vill göra och äta etc. och skjut inte upp på något och tänker att du har flera månader på dig, kan lova att tiden går fort! När final exams närmar sig så gäller det bara att plugga och plugga
Jag tar gärna emot frågor och synpunkter gällande min utbytestermin i Istanbul, Bogazici University för de som är intresserade av att veta mer och behöver kontakta någon i Istanbul.

Varma hälsningar, Derya Yigin
Mina uppgifter: Email: derya.yigin@hotmail.com Tel: 073- 599 88 02