PLAY @ IPD

Ulf Fredriksson, Stockholms universitet

Pisa: Klyftan växer och de duktiga eleverna drar ifrån

Ulf Fredriksson, docent i pedagogik vid Stockholms universitet och specialist på Pisa-undersökningarna, intervjuas i Aktuellt, i samband med att årets Pisa-resultat presenteras (2019-12-03).

Tyra Nilsson, Institutionen för pedagogik och didaktik

Nyfiken på pedagogisk filosofi? Se en diskussion på Filosofifestivalen 2018 om kreativitet (film)

Klas Roth, professor, och Tyra Nilsson, doktorand, deltar i Filosofifestivalen 2018, kring temat Kreativitetens gränsland.

David Thorsén, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Se en filmad intervju med David Thorsén: Om hans forskning kring folkhälsokommunikation

David Thorsén har skrivit om dokumentären Crossover - världen efter aids, som producerades av filmaren Staffan Hildebrand 1988. Filmen gjordes för att informera unga om hiv/aids. Den såldes till 40 länder och visades i skolor och på tv - men mötte också kritik.

Åsa Sundelin, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Se Åsa Sundelin berätta om Studie- och yrkesvägledning för nyanlända på UR (film)

Åsa Sundelin har skrivit sin avhandling om studie- och yrkesvägledning för unga i migration. Här berättar hon i en intervju på utbildningsradion (UR) om varför SYV är så viktigt för nyanlända.

Max Scheja

NU2018: Det akademiska lärarskapet

Max Scheja var en av huvudtalarna på konferensen Nu2018: Det akademiska lärarskapet, som ägde rum vid Mälardalens högskola, den 9-10 oktober. Här länkas Max Schejas keynotenaförande: "Forskning om studenters lärande som grund för utveckling av akademiskt lärarskap i högskolan".

Rebecca Adami i FN

Öppen föreläsning med Rebecca Adami - se videon på Play

Rebecca Adami, universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, berättar om kvinnorna bakom FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna – vilka var de och vilken roll hade de att spela?

Ingela BP

Fem steg till ett bättre arbetsliv: Ingela Bergmo-Prvulovic i DN

Ingela Bergmo-Prvulovic är karriärforskare vid Stockholms universitet. Hon har skrivit en avhandling om hur vi tänker kring begreppet karriär. Här ger hon råd till dig som vantrivs på jobbet och funderar på att göra något nytt. ”Ett sätt att göra det är att tänka på arbetslivet ur ett utbytesperspektiv”. Se en intervju med Ingela på dn.se (20180814).

Niclas Rönnström

Pedagogiskt ledarskap - ett fenomen i förändring som syftar till förändring (film)

Niclas Rönnström, utbildningschef på rektorsprogrammet, berättar om hur synen på pedagogiskt ledarskap har förändrats genom tiderna: från att betraktas som flum till att ses som nyckeln i förändringsarbete. Filmade föreläsningar från rektorsprogrammets forskningskonferens i maj 2017. Utbildningsradion (UR). Se filmerna här. 

Intervjuer i radio och poddar

Janne Kontio Poddogogen

Ny podcast om pedagogisk forskning: Poddagogen

Janne Kontio (IPD), driver tillsammans med Sofia Lundmark (Södertörns högskola), podcasten Poddagogen. ”I podden diskuterar vi på ett lättsamt sätt färsk forskning i form av aktuella doktorsavhandlingar. Som en slags bro mellan akademien och pedagoger ute i verksamheter”, berättar Janne Kontio.

➡️ Lyssna här: Poddagogen (Soundcloud)

➡️ Ny podcast: ”Vi vill sprida nya forskningsresultat” (Skolporten, 9 april)

Maria Öhrstedt

Vi hör ofta att det är viktigt att elever lär sig studieteknik, men hur gör man då?

Maria Öhrstedt interjuas i podden Barnpsykologerna om senaste forskningen kring hur man bäst kan lära in kurslitteratur. 

Camilla Thunborg

Är du ditt jobb?

Många av oss tillbringar en stor del av vår vakna tid på arbetet. Vilka konsekvenser får det för vår identitet? Och vad händer när yrkesrollen krockar med den man känner sig som egentligen? 

Petter Sandgren Internatskolorna

Petter Sandgren pratar om elitskolor: Lyssna på podden

Petter Sandgren har skrivit sin avhandling om internatskolor. Han är också författare till boken Internatskolorna: Att fostra en elit (2015). Här kan du lyssna på en inspelning där han berättar om sin forskning.

Kvinnorna bakom FN deklarationen om de mänskliga rättigheterna

Rebecca Adamis forskning uppmärksammas i New York

Rebecca Adami har skrivit en bok om Kvinnorna bakom FN-deklaration, som antogs i december 1948. Den 5 december håller hon en boklansering samt inviger en fotoutställning.

NTD: TT

Ali Osman intervjuas i SR Studio Ett

Ali Osman, docent, intervjuas i SR Studio Ett, om somaliska flickor i Sverige och vilka framtidsdrömmar de har. Utbildning är ett sätt att nå frihet och självständighet, berättar han bland annat.

Skolverket

Bättre betyg för skolan: Ulf Fredriksson deltar i Vetandets värld idag om senaste Pisa-rapporten

Idag deltar Ulf Fredriksson i radioprogrammet Vetandets värld mellan 12.10-12.30 om senaste Pisa-rapporten som Skolverket presenterade kl 11 imorse. Ulf Fredriksson har deltagit i det svenska analysarbetet av Pisa 2015. Bättre resultat än förra Pisa-undersökningen 2012 - men större klyftor mellan skolorna. 

Läsebok Foto: TT

Varför har pojkar sämre resultat i skolan?

Ulf Fredriksson deltar i P1 morgon idag och pratar om varför pojkar presterar sämre än flickor i svenska grundskolor. Här kan du lyssna på inslaget.