Ny student
Välkommen till oss – vi hoppas att du ska få en lyckad start och trivas med dina studier vid vår institution. Det är några saker du behöver ordna innan din kurs eller ditt program börjar.
Läs mer om anmälan och antagning

Aktivera ditt universitetskonto och registrera dig
Inför terminsstart ska du aktivera ditt universitetskonto som du behöver för att få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
Efter aktiveringen kommer du att få ett bekräftelsemejl med vidare instruktioner hur du beställer ett universitetskort samt registrerar dig på din kurs.
Aktivera ditt universitetskonto här
Registrera dig här senast den 11 januari!
Det är viktigt att du registrerar dig i Ladok på din kurs eller ditt program mellan 4-11 januari för att behålla din plats. Uppdatera din mailadress i Ladok!
Om du har problem att registrera dig behöver du kontakta vår utbildningsadministration innan sista registreringsdag: studieinfo@edu.su.se
Jag är antagen
Välkomstinformation för nya studenter på Institutionen för pedagogik och didaktik
När du är antagen till utbildningen får du ett välkomstmejl med information om allt du behöver veta inför terminsstart eller kursstart. Läs igenom informationen noga så att du är förberedd inför utbildningens start.

Schema, litteratur och kursupplägg
För att se ditt schema, kurslitteratur och kursupplägg går du in i utbildningskatalogen och söker fram din kurs.
Du kan även hitta ditt schema via TimeEdit.
Studera med funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning som gör att du kan behöva någon form av stöd i studiesituationen, ska du först ta kontakt med en samordnare på universitetet. Det finns särskilt pedagogiskt stöd för dig som har en funktionsnedsättning, exempelvis ADHD, nedsatt hörsel eller dyslexi. Stödet utformas alltid individuellt utifrån dina behov. Exempel på stöd är programvaror, anteckningshjälp eller anpassade examinationer. Kontakta också studievägledaren vid institutionen i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.
IT för studenter
Under dina studier behöver du tillgång till olika digitala tjänster och verktyg. Här är information om Stockholms universitets IT-support, trådlöst nätverk, datorsalar, programlicenser och mycket annat.
Tidigt avbrott – senast tre veckor efter kursstart
Om du har registrerat dig på en kurs men sedan ångrat dig, eller om du av andra skäl inte kommer att gå kursen, ska du göra ett tidigt avbrott. Du lägger själv in tidigt avbrott på www.student.ladok.se.
Tidigt avbrott kan göras upp till tre veckor efter kursstart.
Vid tidigt avbrott kan du söka kursen på nytt via www.antagning.se.
Jag är reservplacerad
Om du blivit reservplacerad antas du i turordning vartefter lediga platser uppstår. Reservantagningen påbörjas efter ordinarie webbregistreringsperiod för antagna. Erbjudande om reservplats skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din e-post.
Athena - lärplattform
Athena är institutionens lärplattform. Varje kurstillfälle/utbildning har en egen Athena-sajt och du kommer med på din kurs/utbildnings sajt automatiskt genom att registrera dig på kursen. Det kan ta en dag från att du registrerar dig i Ladok tills kursen syns i Athena. All kursspecifik kommunikation sker genom Athena. Här hittar du ditt schema, kursmaterial och inlämningsuppgifter.
För att komma till din kurssajt i Athena måste du vara registrerad på kursen (kontrollera i Ladok för studenter) samt ha ett aktiverat universitetskonto. Om du ändå inte hittar din/dina kurser i Athena så kontakta utbildningsadminstrationen.
Här hittar du information om hur du kommer igång med Athena.
På Serviceportalen hittar du frågor och svar om Athena.
Athena är ett universitetsgemensamt verktyg och därför kan du vända dig till universitetets Helpdesk om du har frågor. Ställ din fråga i Serviceportalen eller ring 08-16 19 99. Du kan bland annat få hjälp med att återställa ditt lösenord.
Athena i mobilen
Du kan ladda ner en gratis app och använda Athena i mobilen eller på läsplatta. Appen heter Itslearning och finns för iPhone och Android.
Här hittar du instruktion om hur du gör för att ladda ner appen till din mobiltelefon eller platta.
Hitta till oss
Vår institution finns på norra delen av Campus Frescati, i ett rött tegelhus, precis bakom Naturhistoriska riksmuseet, med adress Frescativägen 54.
Frågor och svar
Ansökningstiden till en kurs jag vill läsa har gått ut - är det för sent att anmäla sig till den?
Om det efter urval 1 fortfarande finns platser kvar kommer den att öppnas för sen anmälan i mitten av juli för antagning till höstterminen och mitten av december för antagning till vårterminen.
Hur loggar jag in på Athena?
Du loggar in med ditt universitetskonto. Första gången du blir antagen till en kurs eller ett program på Stockholms universitet blir du tilldelat ett universitetskonto som du ombeds att aktivera. Dessa inloggningsuppgifter kan du sedan använda för att logga in på alla universitetets tjänster och plattformar.
Jag hittar inte min kursflik på Athena, är jag inte registrerad på kursen?
Athenasidorna skapas inför varje kurs av respektive lärare. Hittar du inte din kurssajt behöver det inte bero på att du inte är registrerad, förmodligen har din lärare inte skapat den eller gjort den tillgänglig än.
Om du vet att sidan är skapad men att du inte har tillgång till den, kontakta kursens utbildningsadministatör.
Jag kan inte logga in i Athena ("användaren finns inte i itslearning"). Vad är felet?
Du har inte registrerat dig på någon kurs, alternativt registreringen har inte "slagit igenom" än. Om du inte kan/kunde webbregistrera dig bör du kontakta respektive utbildningsadministratör så att du kan bli registrerad. Kontrollera ev din registrering i Ladok för studenter
Jag har (webb)registrerat mig, men hittar inte min kurs i Athena. Vad gör jag?
Om du precis har webbregistrerat dig, så räcker det förmodligen att prova igen lite senare eftersom interaktioner av den här typen mellan olika system görs i turordning och runt terminsstart är det mycket som händer, så räkna med att det kan ta timmar i värsta fall.
På automatgenererade Athena-sajter är det annars just registrering som krävs, så kontrollera gärna i Ladok för studenter att registreringen verkligen har gått in.
Jag kommer in i Athena, men hittar inte schemat (eller kursplanen)
Klicka på menyn Innehåll. I mappstrukturen i kolumnen till vänster hittar du en mapp som heter Kursinformation. Klicka på den så visas innehållet, inklusive en länk till schemat och för automatgenererade sajter även till kursplanen för den aktuella kursen. Ibland blir man som student inslätt på Athena-sidan innan den är helt färdig. Om du inte hittar informationen du söker på Athena så kan du alltid hitta schema och andra viktiga dokument på respektive kurshemsida.
Var hittar jag schema, litteraturlista och studiehandledning?
Läraren kan publicera dem på kursens Athenasida men du hittar dem alltid på respektive kurssida i utbildningskatalogen.
Jag kan tyvärr inte läsa en kurs som jag har blivit antagen till. Vem ska jag meddela?
Om du inte ännu är registrerad på kursen kan du lämna återbud via www.antagning.se
Har du däremot hunnit registrera dig kan du meddela ditt avbrott via Mina studier (om det sker inom kursens första tre veckor) eller skicka ett meddelande till din kursadministratör.
Kontakt
Studievägledare
Om du har funderingar kring vilka kurser du ska läsa, vill diskutera karriärmöjligheter eller har problem med dina studier ska du kontakta våra studievägledare.
Utbildningsadministration
För de flesta frågor som rör studentservice, inklusive registrering, tentamensfrågor, intyg och mycket mer vänder du dig till oss utbildningsadministratörer. Vi som hjälper dig är Marie Beckeman, Marcus Bigert, Carina Björk, Lotta Engcrantz, Jolina Ekholm, Hanna Licke, Stephanie Lisak, Peter Skoglund, och Susanne Wickman.
Studievägledning
Till våra studievägledare vänder du dig när det gäller frågor om institutionens ämnesområden. Det kan till exempel vara frågor om kursval inom en viss utbildning eller om innehåll, upplägg, kurslitteratur eller arbetsmarknad i ett visst ämne.
Hos oss kan du få enskilda vägledningssamtal där du ges möjlighet att reflektera över din utbildning, de val du ställs inför som student och dina möjligheter på arbetsmarknaden. Här får du också hjälp med:
- Tillgodoräknanden från andra utbildningar
- Studieuppehåll
- Om du av olika anledningar har svårigheter med att följa den ordinarie undervisningen
- Särskilt stöd vid funktionsnedsättning
- Information om utlandsstudier.
Du är välkommen att kontakta oss, via telefon och mail, vardagar mellan kl. 9-16.
Har du specifika frågor om din inriktning i Lärarprogrammet vänder du dig till din hemvistinstitution.
- Eva Ahlzén
- Studievägledare
-
- eva.ahlzen@edu.su.se
- 08-16 31 45

- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1420 (plan 4)
- Utbildningar
Studie- och yrkesvägledarprogrammet
Yrkeslärarprogrammet
Kand. i pedagogik och folkhälsovetenskap
- Nikolaj Jacobsen
- Studievägledare
-
- nikolaj.jacobsen@edu.su.se
- 08-120 763 19

- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1422
- Utbildningar
Kand. i Personal, arbete och organisation, PAO-programmmet
Kand. i mångfaldsstudier
Fristående kurser på grund- och avancerad nivå
Masterprogram
- Simon Granbohm
- Studievägledare
-
- simon.granbohm@edu.su.se
- 08-16 37 40

- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1422
- Utbildningar
Kurser inom lärarprogrammet
Internationell koordinator
Utbildningsadministration
Utbildningsadministratörerna arbetar med administration av institutionens utbildningar i Athena, Ladok och SISU. De svarar på frågor om bland annat: registrering, tentamensfrågor, intyg mm.
- Marie Beckeman
- marie.beckeman@edu.su.se
- 08-120 767 16
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1412 (plan 4)
- Utbildningar
Studie- och yrkesvägledarprogrammet
Kurser grundutbildning:
Att hantera konflikter i arbetslivet (YPG10F)
Kommunikation, ledarskap och hälsa (VPG04F)
Projekt och projektorganisation (YPG02F)
Det professionella samtalet I-II (UC108F/UC109F)
Vägledning i ett mångkulturellt samhälle (UC119F)
- Marcus Bigert
- marcus.bigert@edu.su.se
- 08-16 31 53
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 2408 (plan 4)
- Utbildningar
Kand. i personal, arbete och organisation, PAO-programmet
Master i personal, arbete och organisation
Kurser grundutbildning:
Pedagogik I-III (PEG100, PEG220, PEG320)
Vetenskaplig teori och metod I (PEG103)
- Carina Björk
- carina.bjork@edu.su.se
- 08-16 39 50
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1416 (plan 4)
- Utbildningar
Fristående kurser: Montessoripedagogik – implementering och utvecklingsarbete UCG020, Montessoripedagogik UCG010
Självständigt arbete och VAL och ULV: Självständigt arbete inom AUO i didaktik - kurs inom VAL projektet DIG28U, Att vara Lärare i Sverige, I - kurs inom ULV projektet DIG08U, Undervisning och utveckling, Didaktik 1 - Skolans kunskapsuppdrag - kurs inom VAL projektet DIG05U, Självständigt arbete i Pedagogik UC301P, Självständigt arbete inom AUO i didaktik UDA10L, Självständigt arbete inom AUO i didaktik UDG28L, Självständigt arbete i Pedagogik UC200P, Utvärdering och utvecklingsarbete i undervisning och skola UCG20K, Läraren, ledaren och skolan KTH UCK300, Utvärdering och utvecklingsarbete i undervisning och skola DOCH UCA22K
- Christina Edelbring
- christina.edelbring@edu.su.se
- 08-16 36 50
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 2608 (plan 6)
- Utbildningar
Forskarutbildning
- Jolina Ekholm
- jolina.ekholm@edu.su.se
- 08-120 763 91
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1406 (plan 4)
- Utbildningar
Yrkeslärarprogrammet - Allmän studiegång
- Lotta Engcrantz
- lotta.engcrantz@edu.su.se
- 08-120 762 98
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 2406 (plan 4)
- Utbildningar
Kurser inom lärarprogrammen:
Skolan i samhället, UCG32K
Skolan i samhället, humaniora och samhällsvetenskap – Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), HVKS01
Skolan i samhället, ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne och ett språkämne (KPU) HVKS02
Skolan i samhället, ett språk samt humaniora och samhällsvetenskap (KPU), USU1HK
Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), USU1SK
Skolan i samhället: matematik, naturvetenskap och teknik (KPU), UM7111
Skolan i samhället (UCG33K)
Skolan i samhället (UCG34K)
Utbildningens historia och plats i samhället Fritidshem (UCG01K)
Skolan i samhället F-3 (UCG32K)
- Hanna Licke
- hanna.licke@edu.su.se
- 08-16 30 62
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1412 (plan 4)
- Utbildningar
Yrkeslärarprogrammet - Studiegång mot vård och omsorg
VFU för Yrkeslärarprogrammet allmän/ vård och omsorg
- Stephanie Lisak
- stephanie.lisak@edu.su.se
- 08-120 763 62
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 2408 (plan 4)
- Utbildningar
Administrerar kurser inom lärarprogrammet: UVK-kursen Eleven i skolan (UCG41K, UCG38K, UCA40K), Didaktik: forskningsmetoder I - kurs inom VAL/ULV (UCG04U/UCG03U), 7,5 hp, Didaktik II - Att dokumentera och bedöma kunskapsbildning, 7.5 hp (DIA16U-VAL/DIA15U-ULV), Didaktik II - Att dokumentera och bedöma kunskapsbildning, 7,5 hp (UDA15L), Pedagogik och utbildning II, 7.5 hp (UC431U-VAL/UC430U-ULV), Pedagogik och utbildning II, 7,5 hp (UC430L), Utbildning, pedagogik och samhälle i går, idag, i morgon - kurs inom VAL projektet, 7,5 hp (UC231U), Teorier om lärande och individens utveckling 7,5 hp Grundlärare (DIG01K), Undervisning och utveckling 2,5 hp (UM7105) för grundlärare årskurs 4-6, Undervisning och utveckling 2,5 hp (US160G) för förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3.
- Peter Skoglund
- peter.skoglund@edu.su.se
- 08-120 762 95
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1406 (plan 4)
- Utbildningar
Kand. i pedagogik och folkhälsovetenskap
Masterprogrammet i pedagogik
Kurser avancerad nivå:
Bedömning av kunskap (UCG030);
Skola i förändring. Historiska och sociologiska perspektiv på utbildning (UCGN01)
- Emma West
- emma.west@edu.su.se
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 2502 (plan 5)
- Utbildningar
Masterprogram i internationell och jämförande pedagogik
- Susanne Wickman
- susanne.wickman@edu.su.se
- 08-120 62 49
- Besöksadress
Frescativägen 54
Rum: 1416 (plan 4)
- Utbildningar
Fristående kurser: Montessoripedagogik – implementering och utvecklingsarbete UCG020, Montessoripedagogik UCG010
Självständigt arbete och VAL och ULV: Självständigt arbete inom AUO i didaktik - kurs inom VAL projektet DIG28U, Att vara Lärare i Sverige, I - kurs inom ULV projektet DIG08U, Undervisning och utveckling, Didaktik 1 - Skolans kunskapsuppdrag - kurs inom VAL projektet DIG05U, Självständigt arbete i Pedagogik UC301P, Självständigt arbete inom AUO i didaktik UDA10L, Självständigt arbete inom AUO i didaktik UDG28L, Självständigt arbete i Pedagogik UC200P, Utvärdering och utvecklingsarbete i undervisning och skola UCG20K, Läraren, ledaren och skolan KTH UCK300, Utvärdering och utvecklingsarbete i undervisning och skola DOCH UCA22K
Senast uppdaterad: 23 mars 2021
Sidansvarig: Institutionen för pedagogik och didaktik