Athena

Athena är den lärplattform på Stockholms universitet som ska ersätta Mondo. Hittills har IPD anslutit med ungefär hälften av sina kurser till Athena, och IPD kommer under VT 2020 att ansluta med resterande kurser. Kontakta införandekoordinator IKT-pedagog Liv Hagberg på liv.hagberg@edu.su.se för frågor om utbildningar. Mer information om övergången till Athena och utbildningstillfällen.

 

Zoom

Zoom är ett användarvänligt e-mötesprogram. Det kan användas för föreläsningar med många åhörare, för webinarier eller grupparbeten med många deltagare samt för en-till-en-möten och handledning. Du kan till exempel: 

  • kommunicera med andra deltagare via chatt, röst och video
  • visa dokument, presentationer eller filmer för övriga deltagare
  • visa något på din skärm för övriga deltagare
  • spela in möte

Lärare/personal skapar ett eget mötesrum och bjuder in deltagare via en länk. Studenter kan delta i möten de blir inbjudna till. 

I Zoom kan du bli inbjuden till ett möte utan att behöva registrera dig för ett konto, och då kan du delta i samtliga möten utan tidsgräns. 

Studenter med gratiskonto i Zoom kan ha egna en-till-en-möten utan tidsgräns, men bjuder studenter med gratiskonto in till gruppmöten (för t.ex. grupparbeten) kan de inte vara längre än 40 minuter åt gången. Lärare/personal kan ha alla sorters möten utan tidsgräns.

För att använda Zoom behövs bara en dator med inbyggd/fristående webbkamera. Ljudet blir bättre om du använder ett headset (med usb-anslutning).

Workshopar i Zoom fortsätter att finnas tillgängliga under VT 2020 för lärare på institutionen.

 

Installera Zoom

Zoom finns nu tillgängligt på institutionen. Installera Zoom genom Software Center på din PC eller genom Self Service på din Mac. Klicka på "Zoom" och sedan på "Installera". Ibland behöver datorn startas om efter installering.

 

Logga in i Zoom

1. Starta klienten, klicka på Sign In.

2. Välj Sign in with SSO

 

3. Under Enter your comapany domain, skriv stockholmuniversity och klicka på Continue.

 

4. I fönstret som öppnas, logga in med ditt universitetskonto.

Dyker ett mindre fönster upp med valen Tillåt och Tillåt inte, välj Tillåt.

 

Adobe Connect

Adobe Connect är en e-mötesprogram för webbmöten, webinarier mm. Adobe Connect stängde ner i augusti 2019. Redan inspelade möten går fortfarande att länka till och titta på.


Logga in på Adobe Connect genom att klicka på nedanstående länk. Välj "Stockholm university" och sedan "Login and use forever":
http://connect.sunet.se

 

Camtasia

Camtasia är ett program som spelar in din dataskärm som en film (funktionen att inkludera din livebild/röst finns också). Camtasia kan användas i olika pedagogiska syften såsom "omvänt klassrum" eller att spela in en version av din föreläsning och göra den tillgänglig på Athena.

Camtasia Studio 9 - Tutorial for Beginners

 

Zotero

Zotero är ett fritt tillgängligt referenshanteringsprogram som kan användas med webbläsaren Firefox, Google Chrome eller Safari eller laddas ner på din dator. Zotero låter dig spara referenser och PDF:er både online och på din dator och du kan infoga källhänvisningar och skapa en litteraturlista i ditt textdokument.

 

ENDNOTE

ENDNOTE är ett program för skrivande och referenshantering i din forskning.

Mer om ENDNOTE: http://www.alfasoft.com/se/produkter/referenshantering/endnote.html?gclid=EAIaIQobChMI3KfQrrvu2wIVWomyCh29FQ_mEAAYASAAEgLBXPD_BwE

Film om hur ENDNOTE fungerar  Basics

 

NVivo för datahantering

NVivo är ett program som kan hjälpa dig med din data. NVivo stödjer kvalitativ- och ”mixed methods”-forskning. Det är utvecklat för att organisera, analysera och komma till insikt om ostrukturerad (eller kvalitativ) data som intervjuer, öppna enkätsvar, artiklar, social media och information från webben.

Mer om NVivo: http://www.alfasoft.com/se/produkter/statistik-och-analys/nvivo.html?gclid=EAIaIQobChMIlKTvsbfu2wIVBsqyCh1c4geoEAAYASAAEgIiKPD_BwE

 

Worshopar på CeUL

Vid Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) ges workshopar med ett stort och varierat innehåll om undervisning och lärande, bl.a. i kombination med  IKT.  Workshopöversikt