Möt våra biträdande lektorer
2021-04-07
Att vara biträdande lektor innebär att man får chansen att forska på 60 procent i tjänsten under fyra år. Institutionen för pedagogik och didaktik har just nu tre biträdande lektorat som innehas av Karin Gunnarsson, Rebecca Ye och Gunilla Avby. Här berättar de vad de forskar om just nu, vad de har gjort tidigare och vad de vill göra i framtiden.
Ny bok: Multimodal analys av klassrumsinteraktion
2021-03-22
Boken ger en introduktion till multimodal analys av klassrumsinteraktion, och vägledning i socialsemiotik respektive etnometodologisk samtalsanalys. Det är en praktisk handbok för studenter och forskarstuderande som ska skriva uppsats, examensarbete eller avhandling inom exempelvis pedagogik och närliggande ämnen.
5,6 milj från VR till forskning om elevrörelsen och skoldemokrati
2020-11-02
Vetenskapsrådet (VR) har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Utbildningsvetenskap 2020. Daniel Lövheim har beviljats medel till forskning om elevrörelsen och skoldemokrati.
Anneli Öljarstrand forskar om känslor kring omhändertagandet av döda
2020-10-22
Anneli Öljarstrand, lektor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, är med på Stockholms universitets expertlista inför Halloween och Allhelgonahelgen. Anneli forskar med inriktning mot organisation och ledarskap och kan svara på frågor om hur bland annat begravningsentreprenörer hanterar känslor. Hon har även studerat Svenska kyrkans organisation.
Susanne Andersson skriver om kön och social makt i ny bok
2020-10-22
Susanne Andersson, lektor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, medverkar i boken: Att arbeta för lika villkor – Ett genus- och maktperspektiv på arbete och organisation. Hennes kapitel har titeln: ”Hur kön och social makt görs i organisationer”.
Intervju med Helena Reierstam: Betyg sätts på ojämlika grunder
2020-10-19
Både högpresterande elever i engelsktalande skolor och nyanlända elever bedöms och betygsätts på orättvisa grunder. Det visar en omfattande studie av lärares syn på hur de gör när de bedömer sina elever.
Shamal Kaveh ger ut bok om demokrati och högerpopulism
2020-09-22
Shamal Kaveh, IPD, ger tillsammans med Anders Burman, Södertörns högskola, ut en bok med titeln: Demokratin och det politiska: Essäer om samtidens politiska tillstånd.
Forskning och framsteg: Noam Ringer intervjuas om barns syn på sin adhd-diagnos
2020-09-21
Läs en intervju med Noam Ringer i tidningen Forskning och framsteg: "Så ser barn på sin adhd-diagnos". – I dag får alla samma blanketter, barnet observeras i olika miljöer, föräldrar och lärare får svara på frågor. Men ingen frågar barnen ordentligt om deras upplevelser, säger Noam Ringer i Forskning och framsteg.
Ny bok: Är det någonting som är speciellt med lärande i ideella föreningar och rörelser?
2020-09-22
Är det någonting som är speciellt med lärande i ideella föreningar och rörelser? Många skulle svara ja på den frågan. Det finns starka folkbildningsideal och föreställningar om ideella sektorns särart. Men vad skiljer civilsamhälleslärandet från lärande i andra sammanhang? Det är några frågor som behandlas i en ny antologi.
Intervju: Barns perspektiv på adhd i ny avhandling
2020-09-15
Noam Ringer disputerade den 14 september, 2020. Här berättar hon om sin avhandling.– Om vi är medvetna om hur barn uppfattar sitt beteende så kan vi också förstå varför situationer uppstår, säger Noam Ringer.
Läraren: Stefan Ekecrantz / Hur viktig är återkoppling i undervisning - Vad säger forskningen?
2020-09-15
Läs en intervju med docent Stefan Ekecrantz i tidningen Läraren: Vetenskapen är mindre entydig än många tror. Bedömning och feedback har fått allt större utrymme i skolan. Men hur viktig är återkopplingen? Forskaren Stefan Ekecrantz har granskat några av de mest tongivande metastudierna inom bedömningsforskningen och han menar att den vetenskapliga grunden är mindre entydig än många tror.
Ingenjören: Lena Låstad ger tips hur chefer och medarbetare kan hantera oro för uppsägningar
2020-08-19
Läs en intervju med lektor Lena Låstad i tidningen Ingenjören: "Oron för uppsägningar kan drabba hela arbetsplatsen". Hennes forskning har exempelvis visat att: de som är rädda att förlora arbetet kan drabbas av humörsvängningar, lägre engagemang och svagare känsla av tillhörighet och tillit. På längre sikt finns det ett negativt samband med psykisk och fysisk ohälsa.
Ny avhandling: Så kan rockband hålla samman
2020-06-09
Hur bör bandet organiseras? Vilka arbetssätt fungerar och hur ska rollfördelningen se ut? I en ny avhandling har Tobias Malm studerat hur rockband håller samman.
Skolledare avgörande för bra elevhälsoarbete
2020-04-16
Tidningen Specialpedagogik lyfter Pia Skotts forskning om elevhälsa. Pia Skott är ny utbildningschef för Rektorsprogrammet, som ges vid Institutionen för pedagogik och didaktik.
Ny bok om ungdomar med utländsk bakgrund, skola och integration
2020-02-28
Stefan Lund visar i sin forskning hur unga människor med utländsk bakgrund aktivt förhandlar och reflekterar över sina möjligheter och begränsningar om att passa in eller inte passa in i skolan och det svenska samhället.
Så kan lärare utforma forskningsbaserad undervisning
2020-01-21
Boken "Att utveckla forskningsbaserad undervisning", med Ylva Ståhle, Mimmi Waermö och Viveca Lindberg som redaktörer belyser vikten av och förutsättningar för att arbeta för en undervisning där den beprövade erfarenheten samverkar med ett vetenskapligt förhållningssätt – helt enkelt en hållbar utveckling av undervisningen.
Ny nationell forskarskolan i tillämpad utbildningshistoria: Utlysningen öppnar i februari
2020-01-02
Forskargruppen Utbildningshistoria och utbildningssociologi, vid Institutionen för pedagogik och didaktik, har varit involverade i att jobba fram en ny nationell forskarskola kallad ”Perspektiv på dagens skola: forskarskola i tillämpad utbildningshistoria.”
Så leds kyrkan i sekulariserat spänningsfält
2019-12-18
Går det att spåra uttryck för inomkyrklig sekularisering i Svenska kyrkan? Anneli Öljarstrand, lektor på IPD, anar konturerna när hon intervjuat kyrkoherdar och förtroendevalda om det gemensamma ansvaret att styra och leda.
Forskare ska belysa näthat
2019-12-18
Näthat drabbar många, men få kränkningar anmäls och ännu färre går till åtal. Vad händer i det glappet? Hur hanteras det av den utsatta och förövaren, och vad händer med samhället? Fyra forskare från olika discipliner vill samarbeta för att förstå mer om näthat. Ali Osman, lektor på IPD, deltar i forskningen.
Debattinlägg i SvD: ”Stötta yrkeseleverna bättre från början”
2019-12-02
Elever på yrkesprogram kan ofta ha stora kunskapsluckor redan när de påbörjar en gymnasieutbildning. Extra stöd som de har haft under tiden i grundskolan bör i så fall automatiskt följa med eleverna till gymnasiet, skriver bland annat Åsa Brattlund, vik universitetslektor, vid Institutionen för pedagogik och didaktik, i Svenska Dagbladet (16 nov).
5,9 milj till forskning om framväxten av kunskaper för internationella jämförelser i pedagogik
2019-11-20
Projektets namn är Det globala laboratoriet: Torsten Husén och internationaliseringen av pedagogisk forskning och kunskap. Christian Lundahl, Örebro universitet, är huvudsökande och Joakim Landahl, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet är en av de medsökande. Medlen beviljas i Vetenskapsrådets utlysning inom Utbildningsvetenskap 2019.
38 miljoner till nationell forskarskola i utbildningshistoria
2019-11-20
Vetenskapsrådet beviljade den 13 november medel för en nationell forskarskola i utbildningshistoria, som ska utbilda totalt 9 doktorander vid Örebro, Stockholm, Uppsala och Umeå universitet.
Klara Bolander Laksov är Sveriges första kvinnliga professor i högskolepedagogik
2019-11-14
Klara Bolander Laksov har utnämnts till professor i pedagogik med inriktning mot högskolepedagogik vid Stockholms universitet. Målet med hennes forskning är att skapa bättre förutsättningar för högskolelärare att skapa en så god undervisningskvalitet som möjligt för studenter i högre utbildning.
15,8 miljoner från VR till forskning inom utbildningsvetenskap
2019-11-05
Vetenskapsrådet (VR) har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Utbildningsvetenskap 2019. Vid Institutionen för pedagogik och didaktik har tre forskare beviljats finansiering.
4.8 miljoner från Forte till forskning om integration och inkludering av migranter
2019-10-03
Forte har beviljat anslag till projektet Integration och inkludering av migranter i och genom yrke och arbete. Syftet med utlysningen är att "möjliggöra analys av och bidra till en fördjupad kunskap" inom Fortes ansvarsområden hälsa, arbetsliv och välfärd.
Anslag till forskning om språk, lärande och teknologi
2019-10-01
Ali Reza Majlesi och Gustav Lymer får finansiering från Områdesnämnden för humanvetenskaps strategiska satsningar. Satsningarna gäller "stöd för innovativa forskningsinitiativ och fakultetsöverskridande arbeten". Forskningen kommer att bedrivas i samarbete med Institutionen för svenska och flerspråkighet och Institutionen för data- och systemvetenskap.
Den svenska epilepsihistorien & Preconativskandalen
2019-09-17
Macchiarini-affären har kallats för den värsta skandalen i svensk medicinhistoria. Men vad avgör att vissa händelser och företeelser inom vetenskap, medicin och vård ifrågasätts och betraktas som kontroversiella eller skandaler? Johanna Ringarp, och David Thorsén, lnstitutionen för pedagogik och didaktik, skriver om den svenska epilepsihistorien och den svenska Preconativskandalen i ny bok.
Hur gestaltas medeltiden i undervisning och andra sammanhang?
2019-09-19
"Design för lärande Historia" söker svar på frågor som: Hur gestaltas och används medeltiden i olika sammanhang? Vilka aspekter lyfts fram som centrala, och vilka tonas ner? Eva Insulander, docent, Institutionen för pedagogik och didaktik, är en av bokens tre författare.
Debatt i SvD: Läroplaners påverkan överdrivs
2019-05-29
Ruhi Tyson, lektor, skriver en replik till debattartikeln ”Gör skolan tråkigare och jobbigare för eleverna”, som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 maj.
Maskulinitet - det omöjliga projektet
2019-05-27
Det skriver Gunnar Karlsson, professor i pedagogik, om i en ny bok. Han hävdar att det som anses som typiskt för maskulinitet är en reaktion på människans existentiella villkor, som innefattar hjälplöshet, sårbarhet och beroende.
Gymnasieelever inte tillräckligt förberedda för högskolan
2019-05-21
Gymnasiearbeten inom högskoleförberedande program är en egen skrivpraktik som inte går att jämföra med det akademiska skrivande som sker inom högre utbildning. Samtidigt tycks både Skolverket och högskolan förvänta sig högre grad av akademisering. En ny studie sätter fokus på glappet som framträder vid övergången till högskolan.
Är du ditt jobb?
2019-05-13
Många av oss tillbringar en stor del av vår vakna tid på arbetet. Vilka konsekvenser får det för vår identitet? Och vad händer när yrkesrollen krockar med den man känner sig som egentligen?
Ny bok om bildning och praktisk klokhet
2019-04-26
Praktisk klokhet, förmågan att i en situation bidra till allas välbefinnande och växande, beskriver kärnan i vad det innebär att vara bildad.
Så stoppade Grönkullaskolan stöket i skolan
2019-04-16
Grönkullaskolan är en av de 262 skolor som Samverkan för bästa skola jobbar med för tillfället. Dagens Nyheter skriver om hur Grönkullaskolan gjort för att få en lugnare skola och ge barnen bättre förutsättningar att lära sig. Samverkan för bästa skola samordnas genom Martin Rogberg, IPD, som intervjuas i reportaget.
Anslag till forskarnätverk med fokus på förbättring och utveckling av skolor
2019-04-11
Niclas Rönnström och Martin Rogberg får finansiering från Områdesnämnden för humanvetenskaps strategiska satsningar. Satsningarna gäller ”stöd till innovativa forskningsinitiativ och fakultetsöverskridande samarbeten”.
Personliga erfarenheter centrala i konstnärlig undervisning
2019-04-01
Isak Benyamine har disputerat på en avhandling om undervisning. Han introducerar begreppet konstnärlig undervisningspraktik. Det beskriver undervisning utformad som ett konstnärligt arbete och som syftar till att studenter ska producera konstnärliga verk. Ett verk som har prägel av den som skapar konsten.
Delat ansvar kan minska rektors börda
2019-03-25
I Södertälje har vissa förskolor och skolor två jämbördiga chefer, med olika ansvarsområden. På arbetsplatser där det delade ledarskapet fungerar bra tycker skolledarna att arbetsbördan har minskat och att beslut tas snabbare. Det visar en ny studie. Marianne Döös (IPD) intervjuad.
Myten om pennan, eller varför man inte ska ”tro” på forskning utan läsa det finstilta
2019-11-25
Anna-Lena Kempe och Matilda Wiklund har tillsammans med Åke Grönlund, Örebro universitet, skrivit ett debattinlägg om skolans digitalisering: Vad säger forskningen egentligen? Under första dygnet lästes och delades inlägget av 17.000 personer och hade 600 interaktioner.
Livestreamat symposium: "Merit and education", måndag 17 december
2018-12-14
Symposiet ”Merit and education”, som äger rum vid International centre for historical research and education, UCL, University of London, den 17 december, kommer att livestreamas. Temat handlar om sortering baserat på akademiska meriter inom skolan.
Två nya antologier om Yrkeskunnande och lärande
2018-12-07
Làzaro Moreno Herrera, professor, Marianne Teräs, docent, och Petros Gougoulakis, docent, är redaktörer för två nya antologier inom området: Yrkeskunnande och lärande. Det är del 2 och 3, i en serie av 3 volymer.
Rebecca Adamis forskning uppmärksammas i New York
2018-12-03
Rebecca Adami har skrivit en bok om Kvinnorna bakom FN-deklaration, som antogs i december 1948. Den 5 december håller hon en boklansering samt inviger en fotoutställning.
Anslag till nytt forskningsnätverk från Områdesnämndens strategiska satsningar
2018-11-28
Ali Osman, Carina Carlhed och Jonas von Trostek har beviljats 138 000 kronor från Områdesnämnden för humanvetenskaps strategiska satsningar. Medlen ska användas för att starta nätverket "The widening participation research and practice network – WIDEPART".
Språkutvecklande arbetssätt i yrkesutbildning – ett internationellt erfarenhetsutbyte
2018-11-26
Tyska yrkeslärare och forskare från olika lärosäten gästade institutionen den 14-16 november för att ta del av erfarenheter från projektet Språkutvecklande undervisning på yrkesprogram som drivs av Eva Eliasson, Katarina Lagercrantz All och Åsa Broberg.
Ny handbok för lärare med digitala case: "Att bli lärare"
2018-11-22
Att bli lärare är ett stöd i den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Till boken hör också olika digitala case där du kan öva din förmåga att samtala med en elev, en lärarkollega eller en förälder om olika dilemman som du kan komma att möta i din framtida yrkesutövning.
Insamling av utbildningsmaterial för föreningsutveckling
2018-11-16
Vill du bidra till ny kunskap om lärande i ideella organisationer och folkbildningshistoria? Det enda du behöver göra är att leta efter gamla utbildningsmaterial i dina gömmor.
Anslag till forskning om fostran av vetenskapliga eliter i kalla krigets skugga
2018-10-23
Syftet med forskningsprojektet är att studera två tävlingsformer i naturvetenskap och teknik för svenska gymnasieelever under en tidsperiod av drygt trettio år (1958-1989) med avseende på dess funktion i formeringen av vetenskapliga eliter. Anslaget från Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond är på 2.5 miljoner kronor.
NU2018: Det akademiska lärarskapet
2018-10-18
Max Scheja var en av huvudtalarna på konferensen Nu2018: Det akademiska lärarskapet, som ägde rum vid Mälardalens högskola, den 9-10 oktober. Här länkas Max Schejas keynotenaförande: "Forskning om studenters lärande som grund för utveckling av akademiskt lärarskap i högskolan".
Nordiska Ministerrådets konferens om PISA/TIMSS: Påverkar användning av datorer på prov resultaten?
2018-10-05
På Nordiska Ministerrådets konferens om PISA och TIMSS-resultat presenterades en ny bok: ”Northern Lights on TIMSS and PISA 2018” (”Norrsken på TIMSS och PISA 2018”). Ulf Fredriksson, från Institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms universitet, var en av författarna som bidragit till boken och bland dem som presenterade sitt bidrag på konferensen. Något positivt de sett är att svenska pojkar förbättrat sina resultat i läsförståelse. Särskilt är det bland de svenska eleverna pojkar som använder datorer ofta på sin fritid som lyckats bättre med läsningen i PISA 2015 än 2012.
Hur bedöms pedagogisk skicklighet på svenska lärosäten: Är det verkligen så svårt?
2018-10-08
Pedagogisk skicklighet ska enligt högskoleförordningen ägnas lika stor omsorg som vetenskaplig skicklighet i anställningsförfaranden vid svenska högskolor och universitet. Klara Bolander Laksov, föreståndare för Centrum för Universitetslärarutbildning vid Stockholms Universitet, presenterar en ny artikel: "Att bedöma pedagogisk skicklighet – är det verkligen så svårt? – en studie av skillnader i bedömningar mellan vetenskapligt och pedagogiskt sakkunniga".
François Dubet: Decline of institution and/or Neoliberalism?
2018-10-04
François Dubet räknas som en av de ledande sociologerna i Frankrike. Föreläsningen utgår främst från det centrala arbetet Le déclin de l’institution (Seuil 2002) och behandlar bland annat skolans utveckling och roll i det senmoderna samhället.
Welcome to our colleagues from Cuba and Malaysia
2018-09-10
During the autumn 2018 we have visits from both University of Pinar del Río, west Cuba and from the University Sultan Idris in Malaysia.
Sverige, Pisa och framtiden?
2018-09-10
Ulf Fredriksson är specialist på läsförståelse och har analyserat resultaten från Pisa-undersökningarna i Sverige sedan 2000. I samband med en nyutkommen bok om Pisa-undersöknignarna, berättar han mer om sina bidrag i boken. Något han tittat på är skillnader mellan flickor och pojkars läsförståelse och elever med utländsk bakgrund.
Kan skolan bli bättre med en närmare koppling till forskningen?
2018-09-28
Niclas Rönnström är redaktör för en ny bok om skolledarskap och forskning: "Att leda skolor med stöd i forskning". - I boken diskuteras flera exempel på hur skolans ledare kan använda forskning och vetenskapliga förhållningssätt i till exempel arbete med bedömning, likabehandling, skolinspektion, kollegialt lärande, kvalitetsarbete etc, säger Niclas Rönnström. Här berättar han om boken.
Ny bok: PISA under 15 år: Resultat och trender
2018-09-03
Ulf Fredriksson på institutionen för pedagogik och didaktik är tillsammans med K.G. Karlsson, (avdelningen för ämnesdidaktik och matematik, Mittuniversitetet) och Astrid Pettersson, (Institutionen för matematikens och naturvetenskapsämnenas didaktik, Stockholms universitet), redaktör för en nyutkommen bok med titeln PISA under 15 år: Resultat och trender.
Rapport om rektorers lärande: "Mer komplext än enbart en fråga om utbildning"
2018-09-28
Idag presenteras en ny rapport av Pia Skott (Stockholms universitet) och Monika Törnsén (Umeå universitet) om rektorers lärande och professionella utveckling. De har följt 12 rektorer för att studera deras lärande under utbildningen.
Hur är det att bo i ett utsatt område - egentligen? Ungdomars egna berättelser
2018-09-28
Camilla Thunborg, Ali Osman och Agnieszka Bron ska intervjua unga vuxna i, så kallade, utsatta områden om deras livschanser. Vad värderar de som ett bra liv? Är det bättre med hög lön och storstadsliv, eller finns det annat som de hellre vill ha? En rikare fritid, nära till naturen eller bättre och billigare bostäder?
Seminarium: Coaching leadership – med Jan Robertson
2018-05-29
Jan Robertson is a world leader in the field of leadership coaching. Her recent and internationally recognized book Coaching Leadership draws on more than two
decades of research and practice. It is about building leadership capacity in individuals, and in institutions, through enhancing professional relationships. It is based on the importance of maximising potential, and harnessing the ongoing commitment and energy needed to meet personal and professional goals.
Symposium: 1968 och pedagogiken
2018-05-24
Den 25 maj kl. 10-17 samarrangeras ett symposium på Södertörns högskola om 1968 och pedagogiken.
De såg till att kvinnors rättigheter skrevs in i FN-deklarationen om mänskliga rättigheter
2018-05-21
Rebecca Adami deltar i en panel i FN, New York, den 22 maj. Ämnet är “Women and the Origins of the UN, A Southern Legacy”. Det handlar om kvinnorna som såg till att kvinnors rättigheter blev en integrerad del av FNs deklaration om mänskliga rättigheter 1948.
Rektorsstöd och samarbete ska öka elevernas resultat
2018-04-19
Ett antal samverkande lärosäten stödjer huvudman, skolor och förskolor med stora utmaningar sedan 2016. Det handlar om Skolverkets regeringsuppdrag Samverkan för bästa skola. Martin Rogberg, Stockholms universitet, samordnar det vetenskapliga stödet till Skolverket nationellt. Här summerar han sina intryck från de första ett och ett halvt åren.
Så arbetar kreativa branscher med lärande
2018-03-06
I ett komplext och föränderligt arbetsliv behöver arbetsplatser hitta nya sätt att organisera verksamheten, tror Jon Ohlsson, som nyligen givit ut en bok om den lärande organisationen. Blickarna har vänts mot kreativa branscher inom it och musik för att hitta inspiration till nytänkande. En väg att gå är att arbeta mer i team.
”Delat ledarskap har funnits sedan romarriket”
2018-02-08
Marianne Döös, professor, intervjuas i tidningen Karriär, om sin forskning kring delat ledarskap. Här berättar hon om utmaningarna men också om vinsterna det kan ge i komplexa verksamheter: – Delat ledarskap framkommer ofta som en lösning på komplexa och omfattande uppdrag, säger Marianne Döös.
Nytt specialnummer om yrkespedagogisk forskning
2018-01-18
Lazáro Herrera Moreno, professor, är redaktör för ett nytt nummer av tidskriften Nordic Journal of Vocational Education and Training, vol 7, issue 2, 2017. Så här säger han om innehållet i numret: "The contributions in this special issue show a diversity of uses of cultural historical theory and in specific activity theory that is of value for research beyond the field of vocational education and training".
Borde-fråga i undervisningen ökar miljömedvetenhet
2017-12-18
– Borde-frågan borde få högre status i ekonomiundervisningen. Lärare som enbart pratar om hur något ”är” missar viktig kunskap om miljöpåverkan. Det säger Caroline Ignell, gymnasielärare och lärarutbildare som nyligen disputerat i pedagogik.
Flerdelat ledarskap inom sjukvården: Open access
2017-12-12
Marianne Döös har skrivit en artikel om Flerdelat ledarskap inom sjukvården som kan läsas med fri access fram till den 12 januari 2018.
Utlysning av CKVO:s rörliga resurs
2017-12-12
Centrum för kompetensutveckling inom vård och omsorg (CKVO) utlyser projektmedel inom områdena: Forskning om äldre och personer med funktionshinder respektive Socialpedagogik, under förutsättning att nödvändiga beslut fattas.
Balansen mellan ekonomiska och humana värden
2017-12-01
Ingela Bergmo Prvulovic, lektor, berättar om boken "HR-Att ta tillvara mänskliga resurser", i tidningen Personal och ledarskap.
Joakim Landahl och Johanna Ringarp deltar i två projekt som får finansiering från Vetenskapsrådet
2017-11-14
Joakim Landahl deltar i projektet ”Varför krisar skolan? Föränderliga diskurser och trögrörliga tankefigurer i skolkrisdebatten 1950-2020”, och Johanna Ringarp i projektet ”Etableringsutbildningar. Om framväxten av åtgärder för nyanlända som ny nisch inom det svenska utbildningssystemet”, som får finansiering från Vetenskapsrådet. Ett stort grattis!
Camilla Thunborg får 3 miljoner för forskning om unga vuxna i förorts- och glesbygdsområden
2017-11-13
Camilla Thunborg har beviljats 3 miljoner från Formas för projektet ”Fickor av (o-) jämlikhet? Att utforska och främja unga vuxnas utbildnings- och livskarriärer i förorts- och glesbygdsområden”. Agnieszka Bron och Ali Osman deltar i projektet. Ett stort grattis!
Ali Reza Majlesi och Åsa Sundelin deltar i två forskningsprojekt som får medel från Vetenskapsrådet
2017-11-06
Vetenskapsrådet har beviljat medel till två forskningsprojekt där Ali Reza och Åsa Sundelin deltar som medsökande. Det gäller projekten ”Språkcaféet som social mötesplats och arena för språkträning”, respektive ”Att komma vidare. Unga på introduktionsprogram och stödet för att finna framtidsvägar i olika lokala kontext”. Ett stort grattis!
Fredrik Hertzberg får 5.9 miljoner i projektbidrag från Vetenskapsrådet
2017-11-15
Fredrik Hertzberg har erhållit ett forskningsbidrag från Vetenskapsrådet, VR, för ett forskningsprojekt om ”inkludering och erkännande av nyanlända ungdomar och unga vuxna genom studie- och yrkesvägledning”. Bidraget är på 5 934 845 kronor. Ett stort grattis!
KAV-konferensen möjliggjorde att två forskningsinriktningar möttes
2017-10-24
KAV-nätverket har precis avslutat sin konferens om karriärutveckling och övergångar mellan studier och arbete, den 19-20 oktober. Institutionen för pedagogik och didaktik var värd för konferensen och samlade forskningsbidrag från 12 länder. "Konferensen möjliggjorde att två olika forskningsinriktningar som utvecklats på olika håll kunde mötas", säger Carina Carlhed, docent, som arrangerade konferensen tillsammans med Fredrik Hertzberg, docent.
Texter är en viktig del av yrkeskunnande inom vård- och omsorg
2017-10-19
Enni Paul har disputerat på en avhandling om vård- och omsorgselevers möte med det arbetsplatsförlagda lärandets skriftpraktiker. "Det finns elever i studien som inte får tillgång till att lära sig använda de textuella redskap de behöver i arbetet i samband med sin APL, eftersom de inte erbjuds möjligheter att delta i samspel med andra i sådana lärandesituationer som behövs för att utveckla sitt kunnande att delta i yrkesrelevant skriftbruk", berättar Enni Paul. I studien intresserar sig Enni för vilka uppgifter eleverna får göra där texter används.
Vilka processer bidrar till förändring i barnpsykoterapi?
2017-10-18
Fredrik Odhammar har disputerat på en avhandling om mötet mellan barn och psykoterapeut i psykodynamisk barnpsykoterapi. "Ett fynd var att barnens funktionsnivå ökade efter psykodynamisk barnpsykoterapi med parallell föräldrakontakt, såsom bättre frustrationstolerans och impulskontroll, större självförtroende och bättre självkänsla samt förmåga att hantera påfrestande situationer". Här berättar han om sin avhandling.
Mini-föreläsningar och mingel kring mänskliga rättigheter
2017-10-02
Rebecca Adami berättar om sin forskning på ett seminarium som arrangeras av Områdesnämnden för humanvetenskap. Alla forskare pratar om sin forskning i fem minuter sedan bjuds det på kaffe och mingel med forskarna.
Nytt samarbete med universitet i Malaysia
2017-09-25
Lázaro Moreno Herrera var huvudtalare vid firandet av att Sultan Idris Education University (Universiti Pendidikan Sultan Idris, UPSI), i Malaysia, fyllde tjugo år. Universitetet är ett av landets starkaste vad gäller lärarutbildningar.
Rebecca Adami uppmärksammas för forskning om mänskliga rättigheter och pedagogisk filosofi
2017-09-07
Rebecca Adami, lektor, uppmärksammas i ett alumnporträtt av Columbia University för sina senaste internationella artiklar, som hon skrev när hon var gästforskare där, vid Institute for the Study of Human Rights. Läs här om Rebecca Adamis forskning om mänskliga rättigheter och pedagogisk filosofi.
Höstens forskningsseminarier i Utbildningshistoriska seminariet
2017-09-01
Det vilande förskolebarnet, nationalitet och etnicitet i läroböcker, och retorik i visuell pedagogik, är teman som tas upp på höstens seminarier inom Utbildningshistoriska seminariet. Seminariet är ett fakultetsöverskridande samarbete med Historiska institutionen och Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen.
Internationell konferens om Karriärutveckling och vägledning 19-20 oktober: Platser kvar
2017-09-01
Det finns platser kvar på KAV-nätverkets internationella konferens, den 19-20 oktober, med temat: “Transitions, career learning and career management skills. Multi-disciplinary and critical perspectives”. Keynote-föreläsningarna är öppna för allmänheten. Registreringen stänger 15 september.
"Det är viktig att kunskap om vuxnas lärande får fotfäste i arbetslivet"
2017-06-26
Lena Wilhelmson intervjuas i Encells nyhetsbrev som månadens forskarintervju. Nyhetsbrevet ges ut av Encell, Nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande, vid Jönköpings universitet. Lena Wilhelmson intervjuas om sin forskning kring delat ledarskap.
Ny bok om HR: Hur kan vi ta tillvara mänskliga resurser?
2017-06-26
Ingela Bergmo Prvulovic är redaktör för en ny bok om HR, human resources, tillsammans med Helene Ahl och Karin Kilhammar. Bokens titel är "HR – Att ta till vara mänskliga resurser".
Forskning om yrkesutbildning: inkludering, delaktighet, heterogena elevgrupper, genus och migration
2019-11-18
Forskare och lärare inom yrkesutbildningsområdet har haft en internationell konferens med kollegor från Asien, Australien, Europa, Sydamerika och Afrika, under två dagar den 8-9 maj. Här berättar tre deltagare om sina intryck från konferensen och vilka teman inom forskningen som är aktuella just nu.
UHR-medel för utbyte med universitet på Kuba
2017-05-30
Ett utbyte med Universidad de Pinar del Rio på Kuba möjliggörs med medel från Universitets- och högskolerådets program Linnaeus-Palme. Institutionen för pedagogik och didaktik, med huvudsökande professor Lázaro Moreno Herrera, har beviljas 308 000 kronor.
Avhandling söker nya sätt att tolka lärprocesser
2017-05-22
Liza Haglund diskuterar i sin avhandling teorier om lärande och lyfter fram en första skiss till ett nytt sätt att tolka komplexa lärprocesser. Den benämns epistemisk holism.
Ny avhandling om barns lek
2017-05-08
Mimmi Waermö disputerar på en avhandling om barn i skolår 4 och 5 och deras lek under skoldagens raster med fokus på deras förhandling, deltagande och agens/agentskap. Resultaten visar att barnens förhandling i lekverksamhet här specifikt rör förhandling av medverkan, förhandling av krav och förväntningar samt förhandling av roller och regler.
Hur kan vi garantera en attraktiv yrkesutbildning i en arbetsmarknad i ständig förändring?
2017-05-04
Nu är det sjätte året som Lázaro Herrera Moreno är med att arrangera en internationell konferens om yrkesutbildning och utbildning av yrkeslärare vid Stockholms universitet. - Vi står inför många viktiga utmaningar idag som hur vi kan utbilda dagens unga för en arbetsmarknad som ständigt förändras och garantera en attraktiv yrkesutbildning. Här får de främsta forskarna internationellt inom området chansen att diskutera sin forskning och utbyta erfarenheter, säger Lázaro Moreno Herrera.
Ny avhandling: Delaktighet- och lärprocesser i en yrkesutbildning
2017-01-31
Katarina Lagercrantz All skriver i sin avhandling om vuxna elevers erfarenheter av vård- och omsorgsutbildningen inom Komvux. Vilka är utmaningarna och vad påverkar deras lärande? - Resultatet visar att utbildningen inte bara är en utbildning, utan i hög grad är ett delaktighetsprojekt. För eleverna handlar utbildningen om att bli delaktiga i arbetslivet, i samhället och i en vuxengemenskap.
"Läsexperten som vill tvinga fram stöd"
2017-01-25
Ulf Fredriksson hävdar att hans åtgärdsgaranti kan förbättra framtida Pisaresultat – men bara om likvärdigheten ökar.
Åsa Sundelin: Var tredje elev vill ha mer syv
2017-01-25
Åsa Sundelin, lektor, uttalar sig i Skolvärlden om en undersökning som visar att mer än var tredje elev inte tycker de får tillräckligt med hjälp från studie- och yrkesvägledningen. En rimlig lägstanivå bör införas, tycker hon, eller att studie- och yrkesvägledningen blir ett ämne med egen kursplan som i Finland.
Att bli ”svensk lärare” - en studie av Snabbspåret för nyanlända med lärarutbildning
2017-03-02
Larissa Mickwitz och Anki Bengtsson har beviljats 1,2 miljoner från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) för forskningsprojektet: Att bli ”svensk lärare" – en studie av Snabbspåret för nyanlända med lärarutbildning. - Vi tycker det ska bli intressant att studera mötet mellan det de har med sig i sin profession som lärare från sitt ursprungsland och den svenska lärarprofessionen. Vad händer i deras professionsutveckling under resan att bli svensk lärare?, berättar de.
Åsa Sundelin: Årets vägledare 2016!
2019-11-18
Åsa Sundelin har tilldelats priset årets vägledare av Sveriges Vägledarförening. Vägledarpriset syftar till att lyfta fram personer som har visat särskilt engagemang för vägledning inom skola, arbetsliv, främjat nationellt eller internationellt samarbete, samverkan mellan skola och arbetsliv, utvecklat vägledningen genom nya arbetsformer/metoder samt har gett goda exempel på vägledning. Grattis!
Dubbelt ministerbesök: "Det finns ett stort intresse i skol-Sverige runt det man gör i Södertälje"
2016-12-27
Det var dubbelt ministerbesök i Järna på torsdagen då Gustav Fridolin och Helene Hellmark Knutsson hälsade på i Eneskolan. "Det finns ett rätt stort intresse i skol-Sverige runt det man nu gör i Södertälje. Jag tror att vi kommer att se fler kommuner göra likadant", sade Gustav Fridolin. Det är Marianne Döös projekt om delat ledarskap som föranledde ministerbesöket.
Vilka framtidsdrömmar har somaliska flickor i Sverige?
2016-12-27
Utbildning är ett sätt att nå frihet och självständighet, berättar Ali Osman bland annat, i en intervju i SR Studio Ett på temat: "Somaliska flickor i Sverige om sin framtid".
Stockholms universitet nav i samverkan för en likvärdig skola genom vår institution
2016-12-08
Stockholms universitet får uppdraget att samordna det vetenskapliga stödet till landets skolhuvudmän i arbetet med att skapa en likvärdig skola för alla elever. Samordningsansvaret ligger vid vår institution. – Vår roll blir att bidra till Skolverkets analysprocess, att bygga praktiknära kunskap samt att matcha insatser med rätt forskarkompetens, säger Martin Rogberg, nytillträdd projektkoordinator. Åtgärderna kan handla om utveckling av pedagogiken, bedömningspraktiken eller förmågan att möta elever med olika förutsättningar.
Hon satsar på webb-tv och skapar dialog om pedagogik
2016-11-24
Klara Bolander Laksov och hennes kollegor har startat Pedagogeeks, ett webb-tv-progam om högskolepedagogik. – Det är viktigt att skapa en kultur som gynnar lärandet, där kollegor för en dialog med varandra, säger Klara i tidningen Universitetsläraren som skriver om det i senaste numret.
Två skolledare - bra för hälsan och verksamheten
2016-11-14
Webbplatsen Sunt arbetsliv skriver om två skolledare på Hovsjöskolan i Södertälje som deltar i Marianne Döös studie om delat ledarskap. Mer tid frigörs för att rektorn ska kunna driva det pedagogiska arbetet på skolan i den här modellen. De tror att det också kan ha en positiv påverkan på lärarnas hälsa när rektorn kan vara pedagogisk ledare och har tid att delta i klassrummet, prata med lärarna och återkoppla. Sjukfrånvaron har gått ned.
Ny avhandling: Om vittnesmålets möjlighet att rätta det orätta
2016-11-14
”Att undervisning med vittnesmål som vittnar om historiska sår ska kunna leda till ett jämlikare samhälle eller till att försöka rätta det orätta i historien finns som tanke inom ramen för forskning och samhället. Men fungerar det så? Vad finns det för pedagogiska möjligheter i vittnandet och i vittnesmålet?” Marie Hållander undersöker i sin avhandling hur vittnesmålet kan användas för att skapa förändring. Men hon visar också en paradox – vittnesmålet kan även bygga murar mellan människor.
Hur kan spetsforskningen hitta in till föreläsningssalarna och till studenterna?
2016-11-09
Hur kan lärare vid universiteten utveckla sin undervisning så att studenterna får utbildning i toppklass? "Visst är forskningen viktig - men det är också viktigt att spetsforskningen hittar in till föreläsningssalarna och till studenterna". Det säger Max Scheja, som arbetar med akademiskt lärarskap, i en intervju i Universitetsnytt.
Stefan Ekecrantz har beviljats forskningsmedel från Vetenskaprådet
2016-11-03
Stefan Ekecrantz har beviljats 6.5 miljoner i forskningsmedel från Vetenskaprådet för en studie om "Kritiskt tänkande och kandidatuppsatsen i fyra akademiska discipliner". Max Scheja och Elias Schwieler, Institutionen för pedagogik och didaktik, tillsammans med Tatjana von Rosen, Statistiska institutionen, och Maria Öhrstedt, Psykologiska institutionen, medverkar i projektet.
Ali Osman har beviljats forskningsmedel från Vetenskaprådet
2016-11-03
Ali Osman har beviljats 6.3 miljoner i forskningsmedel från Vetenskaprådet för en studie om "I fotspåren på motståndskraftiga unga. Lyckade utbildningsvägar och inträdet till högre utbildning". Carina Carlhed, Institutionen för pedagogik och didaktik, och Niclas Månsson, Mälardalens Högskola medverkar i projektet.
Lázaro Moreno Herrera är ny ledamot i Skolforskningsinstitutets vetenskapliga råd
2016-11-03
Lázaro Moreno Herrera, professor, har utsetts att sitta med i Skolforskningsinstitutets vetenskapliga råd. Skolforskningsinstitutets uppdrag är att verka för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund. Myndigheten ska bidra till goda förutsättningar för barns och elevers utveckling och lärande och till förbättrade kunskapsresultat för elever.
Ny avhandling: Learning ecosystem complexity. A study on small-scale fishers’ ecological knowledge
2016-10-26
Diana Garavito-Bermúdez disputerar på en avhandling om ekologiska kunskaper bland småskaliga yrkesfiskare som lever och arbetar i ekosystem Vättern och Blekinge skärgård (Östersjön). Syftet med studien är att bidra till kunskap om hållbar användning och förvaltning av naturresurser.
Varför har pojkar sämre resultat i skolan?
2016-10-25
Ulf Fredriksson deltar i P1 morgon idag och pratar om varför pojkar presterar sämre än flickor i svenska grundskolor. Här kan du lyssna på inslaget.
Ny avhandling: Nyliberala idéer formar gymnasieskolan och elevers livsval
2016-10-21
Att vilja bli konkurrenskraftig och lyckas väl på arbetsmarknaden. Så lyder myten om den ideala gymnasieeleven i de senaste decenniernas politiska texter. Denna föreställning styr hur gymnasieskolan utformas och vilka gymnasieprogram eleverna bör välja, visar en ny avhandling i pedagogik.
Utlysning av doktorandmedel från Centrum för kompetensutveckling inom vård och omsorg
2016-10-26
Från och med våren 2017 utlyser CKVO medel för en ny doktorandanställning. Behöriga att ansöka om medel för en doktorand är de fyra institutioner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten som ingår i CKVO:s ledningsgrupp, dvs. Institutionen för pedagogik och didaktik, Institutionen för socialt arbete, Psykologiska institutionen och Specialpedagogiska institutionen. Sista ansökningsdag är 15 februari 2017.
Ny avhandling: "Att se montessoripedagogiken som modell ger läraren vidgat handlingsutrymme"
2016-10-18
Montessorilärares möjligheter till lärande i arbetet beror bl.a. på hur de ser på pedagogiken. Det visar den fjärde svenska avhandlingen om montessoripedagogik. Per Gynther har i sin avhandling studerat lärares praktiska tillämpning av montessoripedagogiken. Genom att undersöka lärarnas handlingsutrymme har han kunnat visa att möjligheterna till lärande och utveckling var beroende av om lärarna uppfattade pedagogiken som en metod eller som en modell för undervisningen.
Åsa Sundelin intervjuad av norska Veilederforum
2016-10-12
Det norska webbforumet Veilederforum har skrivit om Åsa Sundelins avhandling ”Att skapa framtid. En analys av interaktionen i studie - och yrkesvägledande samtal med unga i migration”.
Lärande sker hela tiden
2016-10-03
Marianne Döös intervjuas på Pedagog Stockholm om sin forskning kring lärande i arbetslivet. "Så fort du gör något så lär du dig samtidigt. Den kunskapen kan man använda sig av som chef för att fundera på hur det här lärandet kan riktas, vilka som behöver lära ihop och vad som behöver förändras för att det ska ske".
Funktionellt delat ledarskap – en modell för hållbart chefskap i skola och förskola?
2016-09-29
Marianne Döös och Lena Wilhelmson har tillsammans med Erik Berntson på Psykologiska institutionen fått 2,5 miljoner i forskningsanslag från AFA för en studie om Funktionellt delat ledarskap. Rektorers och förskolechefers höga arbetsbelastning påverkar arbetsmiljön för både dem själva, medarbetare och elever. Delat ledarskap mellan chefer kan förbättra såväl beslutskraft som organisatorisk uthållighet och skapa en hållbar arbetssituation.
Ulf Fredriksson har utrett en läsa-skriva-räkna-garanti
2016-10-12
Den 27 september överlämnade Ulf Fredriksson sin utredning om en läsa-skriva-räkna-garanti till utbildningsminister Gustav Fridolin. Utredningen har fått stor uppmärksamhet i media. Utredningens förslag är att "alla skolelever i förskoleklass ska genomgå en obligatorisk kartläggning. Dessutom ska elever i årskurs 1 och 3 ta del av en åtgärdsgaranti".
”Utveckling kan inte skapas uppifrån och ned”
2016-09-09
Jon Ohlsson forskar om hur man organiserar arbetsplatser så att vi både blir mer effektiva och känner att arbetet är meningsfullt. En nyckel till det är att man tar tillvara människors kompetens. Det betyder att de måste få vara med och utveckla verksamheten genom egna initiativ. Så är trenden inte idag i arbetslivet och Jon tror att det finns en koppling till att många människor mår dåligt på sina arbeten.
Maxad högskola – hur maximerar vi lärandet? Länk till Almedalsseminarium
2016-09-08
Max Scheja, professor i högskolepedagogik, deltog i ett seminarium i Almedalen den 6 juli arrangerat av SULF (Sveriges universitetslärare och forskare) och SFS (Sveriges förenade studentkårer). Här finns en länk till webbsändningen av seminariet. Seminariet tar upp frågan om den obalans som finns idag mellan å ena sidan forskning och å andra sidan utbildning (undervisning). Hur kan vi utveckla förutsättningar för ett akademiskt lärarskap som gör det möjligt att kombinera forskning inom det egna ämnet med det systematiska utforskandet av ämnets pedagogiska potential?
Ny Lic-uppsats: Hur bedömer man bäst yrkeskunskaper?
2016-08-12
Pia Lindström har skrivit en lic-uppsats om bedömning av yrkeskunnande vid APL inom Vård- och omsorgsprogrammet. Här berättar hon om sina resultat i studien, vilka svårigheterna är och vad som kan göras bättre och hur. Läs en intervju med Pia Lindström.
Ny bok: Varför är genus och organisation viktigt?
2016-06-17
Viktiga innovationer kan gå förlorade om inte genus och organisation finns med när samhället planerar för innovationssatsningar, skriver Susanne Andersson, i ett kapitel publicerat i boken Sveriges entreprenöriella ecosystem – företag, akademi, politik, tillsammans med Elisabeth Sundin, och Karin Berglund. De saknar perspektiven genus och organisation i samhällets planering för entreprenörskap och innovation.
Världskongress: Barns rättigheter med fokus på barn med särskilda behov/funktionsnedsättningar
2016-06-15
Den 8-10 juni genomfördes en världskongress i Aula Magna med 600 besökare från 55 länder. Arrangör var Institutionen för pedagogik och didaktik tillsammans med International Society for Early Intervention (ISEI). Temat var ”Childrens Rights and Early Internationen” och kongressen samlade såväl forskare som praktiker inom området: pedagoger, specialpedagoger, psykologer, barnläkare, logopeder, sjukgymnaster, osv.
Nytt institutionsövergripande seminarium med start våren 2016 inom området utbildningshistoria
2016-04-19
Som ett led i strävan att utveckla och förnya fakultets- och institutionsövergripande samarbeten vid Stockholms universitet, startar Utbildningshistoriska seminariet våren 2016. Initiativet till det har tagits av bland annat Joakim Landahl och Daniel Lövheim, IPD. Gemensamt inom forskningsnätverket är ett intresse för historiska studier av exempelvis utbildning, bildning, fostran, lärande och styrning.
Utvecklingssatsningar på arbetsplatser lyckas bäst med kollektivt lärande
2016-06-23
- Öppna dörrarna och släpp in dina kollegor, uppmanar oss Pär Larsson, i en ny bok om Kollektivt lärande i arbetslivet. Han forskar om organisationsutveckling med särskilt fokus på skolor. Med kollektivt lärande har vi bäst förutsättning att lyckas med förändringsarbete.
En av de största profilerna i den svenska skolans historia
2016-09-21
Ny biografi om Fridtjuv Berg skriven av utbildningshistorikern Joakim Landahl. En turbulent epok skildras då några av de viktiga frågorna var: vad är god pedagogik, hur ska utbildningssystemet vara uppbyggt, hur ska vi som lärarkår organisera oss?
Ny publikation: Developing ethical competence in healthcare management
2016-04-11
This paper highlights the management level and focuses on how work-integrated learning-processes can enable ethical competence. Ethical competence at the management level is essential both to comply with the constitution and legal requirements regarding healthcare, and so that managers are able to analyse COI and justify their decisions.
Ny doktorand: Noam Ringer
2017-11-13
Noam Ringer är ny doktorand i pedagogik och kommer att arbeta inom forskningsområdet Pedagogik och hälsa. Hon är legitimerad psykolog och hennes avhandling handlar om ADHD och vad diagnosen betyder för barn och deras familjer. Noam kommer att följa familjerna under en period av tre år.
Ny bok: Om kollektivt lärande, förändringsprocesser och ledarskap
2016-06-23
Boken är baserad på aktuell forskning inom forskningsområdet organisationspedagogik vid institutionen, och den vill belysa kollektiva lärprocesser och därigenom stimulera till praktiskt utvecklingsarbete för att främja kollektivt lärande. Bland annat diskuteras utvecklingen av kollektiv kompetens och kollektiva identiteter, men även olika slags förändringsprocesser, liksom hur ledarskapet påverkar det kollektiva lärandet.
Ny publikation: Designing a Website to Support Students' Academic Writing Process
2016-03-08
Eva Svärdemo Åberg och Ylva Ståhle har tillsammans med Ingrid Engdahl och Helen Knutes Nyqvist publicerat en artikel med titeln: "Designing a Website to Support Students' Academic Writing Process", i tidskriften Turkish Online Journal of Educational Technology.
Ny lista över publikationer om Högre utbildning
2016-10-06
Tematisk sammanställning av publikationer om högre utbildning (2010-) publicerade av forskare vid institutionen. Indelade under rubrikerna:
Politik, policy och kvalitetssystem för högre utbildning och forskning;
Undervisning och lärarperspektiv i högre utbildning;
Examination och bedömning i högre utbildning;
Studenters lärande i högre utbildning;
Villkor för studier och lärande i högre utbildning;
Forskning och forskare.
Hur kan man förbättra studenters anställningsbarhet
2016-03-04
Med finansiering från EU genomförs en studie i sex länder – EMPLOY – om hur man kan förbättra anställningsbarheten för icke-traditionella studenter. Studien ska utmynna i två handböcker: en för studenter och en som stöd för arbetsgivare och universitetspersonal.
Ny jämförande studie om yrkesdidaktik
2016-01-22
En jämförande studie om yrkeslärarutbildning i Danmark, Tyskland, Norge, Spanien och Sverige har publicerats av professor Lázaro Moreno Herrera och professor Michael Gessler, University of Bremen. De presenterar några komponenter som bör finnas i utbildningen.
Filmade föreläsningar från Rektorsprogrammets forskningskonferens om Barns rättigheter
2019-11-14
Se de filmade föreläsningarna från Rektorsprogrammets forskningskonferens i maj 2016, med fokus på forskning om barn i utsatta situationer och skolans ansvar. Utgångspunkt är Barnkonventionens krav på barns rätt till likvärdig behandling och rätt att inte bli diskriminerade. Några av konferensens teman var: Hur ska skolan informera barn om våld och sexuella övergrepp? Hur bemöter vi barn med kognitiva svårigheter och hur ser vi till deras rättigheter? Barns utsatthet i vårdnadstvister samt mäns våld mot kvinnor och barn, och Barns rättigheter och skolans skyldigheter enligt skollagen.
Vad är yrkeskunnande?
2016-01-12
Helena Rehn och Eva Eliasson har undersökt vårdlärares syn på yrkeskunnande och hur det lärs ut till studenterna. Genus, klass och etnicitet påverkar lärarnas föreställningar om yrkeskunnande.
Shu-Nu Chang Rundgren ny professor i didaktik
2016-01-10
Institutionen för pedagogik och didaktik gratulerar Shu-Nu Chang Rundgren som har utsetts till professor i didaktik. Hennes forskningsområde omfattar bland annat kommunikation och interaktion gällande vetenskapsfrågor i samhället.