Institutionen för pedagogik och didaktik

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för pedagogik och didaktik
Foto: Niklas Björling

Är du vår nya doktorand i pedagogik?

Nu kan du söka till forskarutbildningen. Vi annonserar fyra doktorandtjänster. Sök senast 2 mars!

Aino Collmar och Annika Davén

Lyssna på nya SYV-podden med Aino Collmar och Annika Daven

SYV-podden vänder sig till studenterna på SYV-programmet men de lyfter teman som är intressanta för alla som är intresserade av professionella samtal. Första avsnittet handlar om Digital vägledning. 

Prästkrage

Behöver du bli bättre på att plugga?

Läs sommarkursen Akademiskt läsande och skrivande. Du lär dig studiestrategier, lässtrategier och akademiskt skrivande. 

Flagga japan och finland

Besök från partneruniversiteten i Tokyo och Jyväskylä 24-26 februari

Under tre dagar har vi besök av 19 personer från Tokyo (lärare/forskare, mastersstudenter och doktorander) och 7 från Jyväskylä (lärare/forskare och mastersstudenter). De kommer att delta i konferensen "Joint International Seminar Towards the Realization of Sustainable Future". Hela deras program länkas.

Foto: Staffan Larsson

SvD: Eric Larssons intervjuas om elitskolor i Svenska Dagbladet

Eric Larsson intervjuas i Svenska dagbladet, 16 mars, om sin studie av tre innerstadsgymnasier. Gymnasierna Kungsholmens gymnasium, Franska skolan och Norra real studerades. Studien visar att det fria skolvalet har lett till en ojämlikhet och segregering. (Artikeln är bakom en betalvägg). 

Klara Bolander Laksov och Cormac Mc Grath

Misslyckanden som utgångspunkt för lärande i högskolepedagogisk verksamhet

Klara Bolander Laksov och Cormac McGrath uppmärksammar i ett temanummer i tidskriften Journal for academic development, att misslyckade situationer är viktiga för lärande i högskolepedagogisk verksamhet.

Meeri Hellsten, Stockholms universitet

Ny professor i internationell och jämförande pedagogik

Meeri Hellsten är ny professor i internationell och jämförande pedagogik. Meeri undervisar och forskar företrädesvis om internationell och jämförande pedagogik, men också på Centrum för universitetslärarutbildning (Ceul), och på forskarutbildningen i pedagogik. Grattis!

Foto: Linnéuniversitetet

Läs om ny bok: Integration, migration och utbildning

Ny bok om integration, migration och utbildning. "Den utvecklar förståelse för hur skolaktörer med utländsk bakgrund förhandlar och reflekterar över sina möjligheter och begränsningar om att passa in eller inte passa in i olika skolkulturer och i det svenska samhället", säger Stefan Lund, redaktör. 

Ruhi Tyson, lektor, Stockholms universitet

Lyssna på podd om motivation

Hur motiverar vi elever, barn eller kollegor att göra sitt bästa? Ruhi Tyson, lektor, medverkar i podden "Talking to experts" och ger tips om hur vi kan jobba med motivation:

➡️ Motivation är att se mening - med Ruhi Tyson (Soundcloud)

Martin Rogberg, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

2020-talets HR: snabbfiler för lärande och arbetsplatser där människor trivs och presterar

2020-talet blir ett mjukt årtionde för HR - human resources - där HR bygger snabbfiler för lärande och skapar arbetsplatser där människor trivs och presterar. Det framtidsspanar Martin Rogberg, IPD, i tidskriften Personal och Ledarskap. Där hittar ni också honom som krönikör.

Ylva Ståhle, Stockholms universitet

Läs om ny bok: Så kan lärare utveckla forskningsbaserad undervisning

Att utveckla forskningsbaserad undervisning med Ylva Ståhle, Mimmi Waermö och Viveca Lindberg som redaktörer belyser vikten av och förutsättningar för att arbeta för en undervisning där den beprövade erfarenheten samverkar med ett vetenskapligt förhållningssätt.

- Boken handlar om forskning med och av lärare för hållbar utveckling av undervisning. Kapitlen bidrar med att lyfta fram didaktiska utmaningar och lösningar för att utveckla vetenskapliga förhållningssätt för undervisningsutvecklande forskning baserade på exempel och analyser som representerar olika skolämnen, skolformer och lärarutbildningen, säger Ylva Ståhle, lektor på IPD.

Anki Bengtsson och Larissa Mickwitz

Ny rapport: Snabbspår för nyanlända lärare – ett första steg att etablera sig i läraryrket

Anki Bengtsson och Larissa Mickwitz, lektorer på IPD, har skrivit en rapport om snabbspåret för nyanlända lärare. En slutsats är att arbetsmarknadsåtgärden har ökat lärarnas motivation för att arbeta som lärare i Sverige. – Snabbspåret tycks ha givit de nyanlända lärarna en ökad tro på möjligheten att arbeta som lärare i ett nytt land. Det har på sätt och vis ”fångat upp” dem. Sedan är det för de flesta en bit kvar till att de kan börja arbeta som lärare i den svenska skolan, säger Anki Bengtsson och Larissa Mickwitz.

Foto. Niklas Björling

Sök nu till kurser med sen anmälan!

Efterfrågan på personal med pedagogisk kompetens ökar på arbetsmarknaden. Med kunskap om människors utveckling och lärande kan du jobba inom allt från HR och IT till karriärvägledning, hälsa, kommunikation, ledarskap och utbildning. 

Grundnivå
Identitet i hälsa och sjukdom, 7,5 hp (v.19-23 ) öppen för sen anmälan till 19 april

Avancerad nivå – öppna för sen anmälan till 8 mars
Kritiska perspektiv på karriärprocesser, 7.5 hp (v.13-23) 50% distans
Makt och påverkansprocesser i samhälle och arbetsliv, 7.5 hp (v.13-23)
Utbildning och samhällsförändringar, 7.5 hp (v.13-23)
Teorier om lärande och bedömning i studier av klassrumsinteraktion, 7.5hp (v.13-23)
Internationella perspektiv på utbildning, 7.5hp (v.13-23)

Sök personal

Namn:

Kurser och program

Till utbildningskatalogen
Länk till Rektorprogrammet
CeUL
Uppdragsutbildningar

Universitetet i sociala medierIPD på Facebook Universitetet på Instagram Universitetet på Linkedin IPD på Twitter Universitetet på YouTube