Institutionen för pedagogik och didaktik

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för pedagogik och didaktik
Informationssymbol

Covid-19 – information till studenter och medarbetare

Institutionen kommer i huvudsak att ha webbaserad undervisning under period A+B på höstterminen (2021-08-30 – 2021-10-31). Från 1 november planerar vi för att alltmer övergå till campusförlagd undervisning. Viss undervisning kommer fortsatt ske på distans. Information om vad som gäller för din kurs hittar du i schemat och på lärplattformen Athena.

Rana Noel

Alumn är finalist till årets ledare

Rana Noel har läst studie- och yrkesvägledarutbildningen vid Stockholms universitet. Hon är nominerad till årets ledare av Framtidsverket. 

Bild symbol för Studentkåren vid Stockholms universitet

Uppstartsmöte för Studentrådet den 20 oktober – påverka din utbildning och tjäna en extra slant!

Var med och påverka din utbildning. Kom på uppstartsmötet och hör mer hur det går till. 

FOTO: CIENPIES DESIGN, Mostphotos

Nu finns en kurs för dig som vill undervisa, kommunicera och informera om hållbar utveckling

Kursen Utbilda för hållbar utveckling ges på distans/halvfart VT22. Den passar dig som i din yrkesroll har som uppgift att utbilda i hållbarhetsfrågor, t ex förskol- grundskol- gymnasie- och universitetslärare eller du som ansvar för hållbarhetsfrågor inom offentlig förvaltning eller privat verksamhet. Sista anmälningsdag 15 oktober. 

Missade du att söka? Än finns platser kvar. Kontakta oss för mer information.

Bokomslag

Ny bok om moderna pedagogiska utopier

Visioner om ett annat slags samhälle har ofta gått hand i hand med drömmar om en ny människa. Därför är det inte förvånande att föreställningar om utbildning, bildning, lärande och fostran varit viktiga inslag i den utopiska traditionen. 

Thor Pleijel. Foto: Nina Hamrin

Masterstudent vinnare i uppsatstävling

Thor Pleijel får ett stipendium på 10 000 kronor för sin masteruppsats i pedagogik. Han har studerat hur intresseinventering används i vägledande praktik av psykologer på Arbetsförmedlingen. Thor har läst masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot karriärutveckling och vägledning.  

Max Scheja. Foto: Pressbilder

Så vill forskare stärka lärarnas position och professionella språk

Professor Max Scheja intervjuas i tidskriften Grundskolläraren om nya boken Pedagogiska principer i praktiken (2021). Den är skriven tillsammans med universitetslektor Lena Geijer. De ser behovet av ett gemensamt språkbruk för professionella reflektioner.

– Ambitionen är att sätta ord på principer som kan hjälpa lärare att utveckla det egna lärarskapet, säger Max Scheja, till Grundskolläraren.

Camilla Thunborg. Foto: Ingmarie Andersson

Camilla Thunborg gästar podden "Fråga forskaren" – en podd om ledarskap och organisationsutveckling

Kompetens, identitet och självbilder är några frågor som tas upp, och hur chefer kan utveckla kompetenser och sin verksamhet. Camilla Thunborg är professor i pedagogik och verksam bland annat inom PAO-programmet, kandidatprogrammet i personal, arbete och organisation. 

Anthemis Raptopoulou. Foto: Clément Morin

Flera privata företag bakom programmering i skolan

Påfallande många aktörer från den privata sektorn hade inflytande när programmering infördes i skolan. Anthemis Raptopoulou har kartlagt den politiska processen, de involverade aktörerna och hur de politiska argumenten utformades och fördes fram. 

Karin Gunnarsson

Kunskapsglapp kring hur lärare ska undervisa om sex och relationer

Karin Gunnarsson, docent i pedagogik, intervjuas i tidningen Skolvärlden. 
– Det kan uppkomma svåra situationer i klassrummet när det handlar om kropp, makt och normer så det gäller att vara förberedd och att man har stöd, säger docent Karin Gunnarsson, till Skolvärlden.

Foto: Stockholms universitet

Vi välkomnar nya doktorander i höst

Varmt välkommen till 4 nya doktorander som börjar på vårt program på forskarnivå i höst. Läs deras presentationer här: Marianne GallardoAnnica KälleboBlanka Ráhel RósaKatarzyna Twaróg.

Kurser och program

Till utbildningskatalogen
Länk till Rektorprogrammet
CeUL
Uppdragsutbildningar